E-laskujen ihmeellinen maailma

Vaikka yksi lempisanonnoistani onkin: “mikäs kiire tässä, valmiissa maailmassa” – ajatus ei päde nettimaailmaan. Hyvänä esimerkkinä yrityksien e-laskutus.

Yksityishenkilönä on jo suhteellisen helppo tilata e-lasku ja hyvä niin. Ei tarvitse näpytellä pitkiä viitenumeroita ja tihrustella tilinumeroita. Lasku tulee ajallaan ja sen voi vain silmäillen tarkastaa oikeaksi ja hyväksyä.

Mutta kun yritin tehdä saman yritykselle, niin helppoudesta ei voinut puhua. Jos haluaa e-laskun yritykselle, se pitää vielä tänä päivänä kirjallisesti pyytää laskuttajalta ja silti sitä ei pakosti ole mahdollista saada.

Esimerkkinä normaali puhelinlasku, jota ei ollut mahdollista saada yritykselle e-laskuna, pelkästään yksityishenkilönä. Tämä lasku tulee minulle nyt sähköpostilla, joka on nykyisin harmittavan epävarma tapa. Roskapostisuodattimet nappaavat joskus vääriä asioiita haaviinsa ja jo pelkästään sähköpostitulva aiheuttaa sen, että jotkut tärkeät viestit vaan menevät ohi silmien.

Huomasin, että eräs näppärä keino löytää yrityksille e-laskun lähettäviä tahoja on Itella Information Logistics Oy ja heidän verkkopalvelu www.verkkolasku.info. Palvelu tekee puolestasi verkkolaskupyynnön, ei tarvitse etsiä laskuttajan osoitteita tai lähetellä erillisiä viestejä.

Kiire ei maailmasta poistu, mutta nettimaailma toivon mukaan kehittyy jonain päivänä lähemmäs valmista.